Wat kan ik doen met bezwaar WOZ waarde?

Elk jaar wordt aan de hand van de WOZ waarde van je huis bepaald hoeveel euro gemeentelijke belastingen je moet betalen dat jaar. Als die waarde te hoog is betaal je teveel belasting. Het bedrag dat je teveel betaald kan oplopen van een paar tientjes tot een paar duizend euro. Jaarlijks worden er duizenden huishoudingen aangeslagen tegen een waarde die veel te hoog is. Gelukkig is daar wat tegen te doen. Je kunt altijd bezwaar WOZ waarde indienen bij de gemeente. Zo voorkom je dat je teveel belasting betaalt. Het indienen van een bezwaar vraagt specialistische kennis. Daarom leggen we in dit artikel uit wat je kunt doen als je het vermoeden hebt dat het bedrag van de aanslag niet klopt.
Wat is WOZ?
WOZ is de waarde van je huis die de gemeente vaststelt aan de hand van een taxatie. Aan de hand daarvan wordt ook het bedrag bepaalt van de gemeentelijke belastingen voor jouw huishouden. Op basis hiervan wordt het bedrag van de onroerende zaakbelasting vastgesteld en de rioolheffing. Daarnaast wordt de waterschapsbelasting hierop gebaseerd. Tot slot is het de basis voor de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurheffing. Een verkeerde berekening kan dan ook grote consequenties hebben. Daarom is een bezwaar WOZ waarde meestal de moeite waard om te doen.
Hoe kan ik de WOZ waarde bepalen?
Je kunt zelf onderzoeken of de waarde die gemeente heeft vastgesteld klopt. Zo kun je inzage krijgen in de taxatiewaardes van de huizen in de buurt. Het onderzoeken vergt best wat specialistische kennis en onderzoek. Om te beginnen is het handig om het taxatierapport van de gemeente op te vragen en te vergelijken met vergelijkbare woningen. Heb je het idee dat de waarde te hoog is dan raden we aan om bezwaar WOZ waarde in te dienen. Je hebt 6 weken na het vaststellen van de waarde de tijd om een bezwaar in te dienen. Doe je dat niet binnen die periode dan kan je bezwaar worden afgewezen.
Hoe kan ik bezwaar indienen?
Zodra je de aanslag binnenkrijgt kun je bezwaar WOZ waarde indienen. Dat kan met een pro-forma bezwaar waarin je aangeeft dat je het niet eens bent met de aanslag. Je kunt dan meteen het taxatieverslag opvragen zodat je kunt gaan toetsen of de waarde klopt. Zodra het pro-forma bezwaar bij de gemeente binnen is loopt de bezwaarprocedure. De kans is groot dat gemeente om onderbouwing van het bezwaar vraagt. Je hebt een aantal weken de tijd om het bezwaar verder te motiveren en bewijs voor je bezwaar aan te dragen.
Wat gebeurt na WOZ bezwaar?
Het kan zijn dat dat voldoende is voor bezwaar WOZ waarde en dat het bedrag wordt aangepast. Als de gemeente niet akkoord is komt er een hoorzitting en doet een rechter uitspraak. Als je het niet eens bent met de uitspraak van de rechter dan kun je in hoger beroep een nieuwe poging doen. Als je wint zijn de proceskosten voor de gemeente. Als je verliest draai je zelf voor de kosten op.